sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Noniin tutot, nyt on viisasta olla tyhmä!

Me törmäämme usein siihen, että muut ihmiset pitävät ihan eri asioita viisaina kuin me. Heti pidetään jotakin ihmistä ihan läpeensä tyhmänä, jos hän ei vaikka osaa luetella kaikkia Suomen presidenttejä tai ei tiedä minkä värinen hammasharja USA:n presidentillä on. Me olemme aina olleet sitä mieltä, että ns. kirjaviisaus ei määritä sitä, kuinka viisas ihminen oikeasti on. Tottakai on kiva, että ihmiset tykkäävät kerätä tietoa eri asioista ja jakaa sitä muillekin, mutta tieto on ihan eri asia kuin viisaus.

Meidän viisauttamme on aliarvioitu kautta aikain. Hyvänä esimerkkinä ovat meidän tempauksemme. Jotkut ihmiset tuntuvat ajattelevan, että niiden tekeminen on tosi tyhmää ja lapsellista. Sanovat, että eiköhän olisi jo aika kasvaa yli sellaisesta tyhjänpäiväisestä pelleilystä. Ja toinen esimerkki tulikin sopivasti nyt tässä kirjoittaessa tätä postausta. Mimmi ja Terri tulivat utelemaan, että mistä aiheesta teemme postausta. Sanoimme, että viisaudesta. He repesivät nauruun ja sanoivat, että "Väärät ihmiset tekemässä sitä." Aina tuollaisissa tilanteissa, kun meitä aliarvioidaan, niin me mielessämme hymyilemme ketunomaisesti ja ajattelemme että "Voi lapsi kun tietäisitkin."


Mitä iloa elämässä on, jos se kulkee samaa kaavaa joka kyllikin päivä? Herää, menee opiskelemaan/töihin, tulee kotiin, tekee tehtäviä, syö ja sitten nukkumaan. Siis ei siinä tietenkään mitään, jos joku oikeasti on onnellinen eläessään tuolla tavalla, mutta meitä sellainen ahdistaisi. Me tehdään tempauksia sen takia, että me pysyttäisi järjissämme täällä maailmassa. Me ei ikinä tulla tajuamaan ihmisiä, jotka valittavat ties mistä pikkuasioista, joiden ei oikeasti pitäisi väräyttää ahman pyllynkarvaakaan. Esimerkkejä meille löytyisi vaikka muille jakaa mutta sanotaanpa nyt pari. Vaelluksella me ei oikein hallittu teltan pystytystä, ja sen huomasi seuraavana aamuna. Yöllä oli satanut paljon, ja teltta oli oikeasti täynnä vettä ja kaikki meidän muonat ja irtonaiset vaatteet kelluivat siinä mutavedessä. Ja se vesi siis tosiaan oli ihan täynnä havunneulasia ja kaiken maailman roskaa. Nähdessämme tuon kaiken me vain revettiin ihan helvetisti ja otettiin turistikuvia. Surtiin vähän aikaa uponnutta suklaalevyä mutta sitten äkkiä tajuttiinkin, että kuivatuksen jälkeenhän se on varmasti oikein kelepua. Me pistettiin se oksalle killumaan ja saatiin siitä sitten oikein makoisat suupalat illan ratoksi. Siellä kävi myös niin, että Muura tiputti epähuomiossa nuudelit pitkin hiekkaista maata. Tuostakin tapahtumasta me selvittiin ihan vaan sillä, että naurettiin perseemme irti ja pistelimme hiekkanuudelit poskeemme oikein tarmokkaasti. Mukavastihan ne hiekanjyväset hampaissa narskui.

Meidän mielestämme on viisasta tehdä kaikkea tyhmää ja päätöntä, kunhan se ei tietenkään satuta tai vahingoita ketään ulkopuolisia. Kaikki mikä saa meidät nauramaan on meidän mielestämme ihan helvetin viisasta. Jos joku ah niin yliarvostettu yliopiston professori sanoo toisin, niin ihan sama. Professoreja ja tutkimuksia tulee ja menee, ei niiden mielipiteitä kannata kuunella käsi sydämellä ainoana totuutena. Meillä on omatkin aivot suattana. Jos me mentäisi hienostoluennolle julistamaan, että on viisasta olla tyhmä, niin hienosto-opiskelijat vaan naureskelisivat partaansa. Mutta arvatkaapa miten kävisi, jos se palvottu professori menisi sanomaan saman asian? Ihmiset menisivät ihan sekaisin ja olisivat ihan että "Niinpä, sitä mekin ollaan mietitty!"


Me puhutaan monesti hippamissa yön pimeinä tunteina syvällisiä. Meillä ei ikinä tunnu loppuvan aiheet tai sitten me vaan jauhetaan aina samoja asioita. Tosi harva ihminen osaisi varmaan arvata, että meistä on kivaa ajatella kaikenlaista, ja vieläpä ihan omilla aivoilla.

Yksi asia mitä tosi monien ihmisten on näköjään vaikeaa käsittää on se, että elämää ei kannata ottaa niin tosissaan. Elämä on oikeasti liian naurettavaa otettavaksi vakavasti. Elämä nauraa meille kaikille kokoajan, miksei mekin siis voitaisi tehdä samoin sille ja pistää ihan ranttaliksi? Yleensä ihmiset ajattelevat elämästä tosi mustavalkoisesti. Kuvittelevat tietävänsä kaikesta kaiken, ja heti jos on ylempi koulutus, niin heitä pitäisi katsoa ylöspäin. Pelkkä koulutus ei tee kenestäkään parempaa ihmistä.


Me ei ymmäretä sellaisia tuttoja, jotka ajattelevat olevansa viehättäviä esittäessään tyhmää. Me ei ikinä tahdottaisi olla sellaisia. Jos me kolme tehdään jotakin siistiä ja tiedetään, että siinä on riski, että siinä voi käydä joku vahinko, ja sitten jos niin lopulta myös tapahtuu, niin silloin mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kommentti, että "Määhän sanoin että te feilaatte, ei kannata tehdä tuollaisia juttuja. Mitä tästä opimmekaan?" Ai että mitä opimme? No emme mitään. Tai no enintään sen, että tuota pitää yrittää uudestaan mahdollisimman pian, paremmalla menestyksellä. Meidän parin kaverin mielestä se on söpöä, kun me heidän mielestään feilaamme. Voitteko kuvitella, söpöä? Meistä siinä ei ole mitään söpöä, jopa mummojen liikavarpaat ovat söpömpiä.


Me haluamme korostaa sitä, että tieto ei ole viisautta. Se ei tee ihmisestä viisasta, että hän on lukenut netistä artikkelin jostakin aiheesta, jolla hän sitten pätee muille käyttäen viisaalta kuulostavaa termistöä, josta hän ei oikeasti tajua mitään. Ja meille ei kannata alkaa suoltamaan mitään tutkimusten tuloksia. Ne muuttuu sitä mukaan, kun uusia tutkimuksia tehdään. Se on myös ärsyttävää, jos pitää kokoajan yrittää servata sellaisen tiedon pohjalta, minkä on lukenut jostakin ihqusta wikipediasta. Voitte kaikki olla varmoja, että me ei tunneta itseämme mitenkään tyhmiksi, jos meidän vastauksemme johonkin kysymykseen ei ole kuin suoraan kopioitu wikipediasta. Me ajattelemme, ja suosittelemme sitä lämpimästi kaikille ahmoille ja ahmanmielisille.


On viisasta hyppiä lätäkössä ilman kenkiä, kiivetä puuhun saaden pihkatahrat vaatteisiin, seistä päällään katolla, hypätä benjihyppy puumajasta, pudotella aforismeja ihmisten postilaatikkoihin ja juosta korttelin ympäri ilman housuja. Me ollaan tehty kaikkia noita, ja ei ole tyhmä olo. Päinvastoin, tunnemme itsemme viisaammiksi kuin koskaan.

T. Muri, Muura & Maura

32 kommenttia:

  1. Teillä on kerrassaan MAHTAVA blogi :-)

    VastaaPoista
  2. Ihana toi teksti! Ja noi kuvat on tooosi hyviä! (:
    http://jr-myownwayofmylife.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Todellakin, viisaus ei ole tietoa ja toisin päin. Oon ite tällanen keskitason akateemikko (hah:D), eli arvostan tietoa ja nautin siitä, että tiedän jotain, mutta se, että sillä pitää leijua, on jotain, mitä en käsitä. On hienoa, että joku osaa, tietää ja ymmärtää kaiken, mitä maailmassa tapahtuu ja ei tapahdu, mutta eikö kannata ennemmin elää elämä kuin miettiä, mitä se noin niin kuin materiaalisesti, henkisesti ja tieteellisesti m e r k i t s e e.
    Joskus Hauskan ja Kivan kanssa voi lähteä metsään samoilemaan ja nauraa siellä heidän kanssaan sen sijaan, että tekisi portfoliota, jonka pitää olla seuraavana aamuna valmis. Kokemukset on viisautta ja joskus on vaan käytettävä kongruenssia, vaikka se ei älykästä olisikaan.

    Näiden erittäin epäviisaiden sanojen jälkeen ei muuta kuin
    Kiitos blogistanne, tutot.

    jas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä justiinsa, eihän siinä ole mitään väärää jos nauttii tiedon kartuttamisesta (sehän on suorastaan ihailtavaa), mutta siinä vaiheessa kun sitä käytetään nostamaan itsensä "muiden yläpuolelle" niin on kyllä aika miettiä että pelkästään sitäkö varten se tietomäärä on haalittu...

      Mekin kannatetaan just tuota metsään lähtöä: Välillä pitää antaa aivoille rauha ja kiivetä vaikka puuhun! Kiitos itsellesi :)

      Poista
  4. Tää teidän blogi vei mut heti mukanaan, koska tää poikkeaa muista oikeestaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Oli pakko lukea kaikki postaukset läpi. Keep on goin' tutot! :D

    VastaaPoista
  5. Kiva kirjoitustyyli, en osaa sanoo miks mut tykkään :D

    VastaaPoista
  6. Tosi kiva löytää välillä tällanen blogi, jossa on oikeesti tekstiä eikä vaan kuvaa aamupalasta ja matikankirjasta! :)

    VastaaPoista
  7. teidän blogi on oikeesti jotain parhautta :-D ♥ ! lukijapalkista löydynkin jo ! ootte parhaita ja oikeesti viisaita !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon sulle ♥ Kivaa aina kun jätät kommenttia :D

      Poista
  8. Oi kuinka upeita kuvia!:) Ja kirjotatte tosi kivaan tyyliin:)

    http://sofiawilhelmiina.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  9. Awwww, teidän blogi on hirmu ihana! Teksti on tosi herttaista ja sanat hupsuja ja hymyilin vaan koko ajan kun luin vanhempia tekstejä. :3

    VastaaPoista
  10. Bloginne on aivan huippu! Teksti ja kuvat aivan ihania :3 Liityin lukijaksi :)

    VastaaPoista
  11. Ihania kuvia! :)

    http://roosa-iwillbe.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  12. ihana toi eka kuva ! (: ja onhan noi loputki :D

    http://laughing-myassoff.blogspot.fi

    VastaaPoista
  13. Ihana toi keinu (:


    ⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇


    http://limelion.blogspot.fi

    VastaaPoista
  14. Teidän blogi on kivan erilainen! :) Lisäks tekstit on helppolukuisia ja hauskoja ja kuvat hienoja. :)

    ♥: http://my--lullaby.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  15. tuo viimeinen kuva on upea !

    lets-just-runaway.blogspot.com

    VastaaPoista
  16. onpas kaunis kuvii :o

    VastaaPoista