sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Noniin tutot, nyt kiivetään puuhun!

Meillä tuli eilen yön pimeinä tunteina puheeksi mm. ylisuojelevat vanhemmat. Sellaisten vanhempien lasten elämä on todella rajoittunutta. Lasten kuuluisi jo pienestä pitäen saada tutkia ympäristöä vapaasti, kiivetä puihin ja hyppiä kuralätäköissä. Siis tietenkin lapselle pitää opettaa perussetti mutta sen lisäksi lapselle pitää jättää paljon omaakin ajattelutilaa. Emme tietenkään tarkoita, että lapsen kuuluu esimerkiksi saada potkia muita lapsia, jos hän tahtoo. Kyllähän terve järkikin sen jo sanoo, ettei niin saa tehdä, mutta siitä ei tule mitään jos vanhemmat ohjaavat lapsen jokaista askelta pitäen samalla hupusta kiinni ja lässyttäen perään. Jos lapsi ei pienenä saa tehdä mitään valintoja itse, niin se on varmaa, ettei hän ikinä tule pärjäämään elämässä aikuisena. Ja sitten vanhemmat päivittelevät, että kuinka tuosta meidän Kallesta on tullut tuommoinen uusavuton mölli...

On aivan kyllikkiä, että esimerkiksi jotkut 16-17-vuotiaat eivät saa mennä kaverille yöksi. Tai jos vanhemmat päästävät teini-ikäisen tuttonsa poikakaverinsa luokse kylään, muttei yöksi. Se on aivan selvää mikseivät he päästä tuttoa pojan luokse yöksi. Mutta ensinnäkin; seurusteleva pari voi luuskata aivan helposti ihan päiväsaikaankin ja toiseksi; tuollainen kieltäminen vain saa nuoret nostamaan kapinakytkintä ja he varmasti löytävät keinon viettää aikaa yhdessä ihan niin paljon kuin haluavat, ihan milloin vain ja ihan missä vain. Tietenkin on aivan oikein, jos vanhemmat kieltävät alaikäisiltä lapsiltaan esimerkiksi päihteiden käytön. Sen ainakin pitäisi olla itsestäänselvyys. Mutta olemme valitettavasti kuulleet sellaisestakin tapauksesta, että alaikäisen pojan äiti lupasi ostaa hänelle telkkarin, jos hän lopettaa tupakoinnin. Ihan käsittämätöntä. Siinä on kyllä hyvä esimerkki siitä kun kasvatus on mennyt ihan päälaelleen.

Lapsen elämään kuuluu erittäin olennaisena osana virheiden tekeminen. Jos lapsi on esimerkiksi tehnyt jonkun virheen, ja menee häntä koipien välissä kertomaan siitä vanhemille ja kertoo myös samalla olevansa pahoillaan tapahtuneesta, niin siinä vaiheessa lapsi ei enää ansaitse aikuisen pää punaisena raivoamista niskoilleen. Ei se voi olla niin vaikea tajuta, että lapsenkin kanssa voi keskustella rakentavasti.

Toivottavasti ette kuitenkaan saaneet tästä tekstistä sellaista käsitystä, että me olemme vapaan kasvatuksen kannalla. Ei me olla. Halutaan vaan korostaa sitä, että kyllä lapselle saa rajoja asettaa kunhan niissä on vaan jotakin rotia. Kyllä lapsi varmasti pääsee yli kuratahroista haalareissa ja mustelmista jotka lapsi on saanut kaatuessaan kun on juossut. Se onkin sitten asia erikseen, että kuinka pitkän toipumisajan ylisuojeleva vanhempi tarvitsee pikkutahran takia...

Joskus käy niin, että kun lapsi täyttää 18 vuotta hän ryhtyy vastarintaan vanhempiaan ja koko yhteiskuntaa vastaan, koska on saanut niin tarpeekseen elämästään, joka ei ollut mitään muuta kuin pelkkiä turhia sääntöjä. Se onkin sitten kahden verroin huononpi homma...

Nonni, nyt saatiin tämäkin teksti pulukkahan. Ottakaa vain rohkeasti kantaa jos tohditte! Järkevä.

T. Muri, Muura & Maura

4 kommenttia:

  1. ei voi kun sanoo että IHANA BLOGI :D ! jäin koukkuun tohon kirjotustyyliin, sitä vaan on pakko lukea eteempäin koska se on nii hyvin tehty xd oon tosi kateellinen myöskin teidän hippamista ja päämajasta :< ootte tosi kauniita myöskin ! :) liityn kyl lukijaks, senverra mahtava blogi

    VastaaPoista
  2. voi kiitos paljon, tuli tosi hyvä mieli tosta sun kommentista :3!

    VastaaPoista
  3. Mun oli tarkoitus tulla antamaan teille rakentavaa palautetta, mutta en mä enää osaa. Lyhyesti sanottuna "tätä mä oon aina halunnu!" Mutta tutot, missä teidän liity lukijaksi palkki on? Sille olis nimittäin käyttöä just nyt.

    Hyvä on, yritetään nyt sanoa jotain järkevääkin. Ensinnäkin teidän tapanne kirjoittaa on niin sulavaa ja värikästä, että se suorastaan imaisee lukijan mennessään. Jutut ovat mielenkiintoisia ja hauskoja. Hauskaa on myös, että postauksien nimissä toistuu blogin nimi. Yksinkertaisen nerokasta! Kuvat eivät ole mitä tahansa räpsyjä, vaan liittyvät postauksen aiheeseen, joka on aina varsin hyvä juttu.

    Mikäli nyt jotain miinusta yitetään hakea, niin tuo bannerin teksti ei sovi yhteen kuvan kanssa ja kuvakin on itsessään aika kurjalaatuinen. Sen takia tämä blogi olisi saattanut jäädä lukematta, mikäli olisin tänne muita teitä eksynyt. Se olisi ollut kovin harmillista.

    "Kyllikkiä", ihana ilmaisu. :D ♥

    ps. tulkaa kertomaan, kun se lukija palkki löytyy niin palailen liittymään!

    http://lady-and-the-tramp.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Kiitos ihan hirveästi kommentistasi ♥ Ja paljon plussaa siitä että keksit jotakin rakentavaa palautettakin antaa :) Me koitetaan kirjotella välillä tämmösiä syvällisiä tekstejä ja välillä taas esim. jostain meidän hauskoista tempauksista. Eli ei ollenkaan semmosia perus "päivänasu" tai "ostokset"-juttuja. Tiedettiin jo heti alusta asti, että tää meidän tapa tulee varmasti jakamaan mielipiteitä ja me ollaan tosi yllättyneitä että näinkin "moni" on jo tykännyt :)

    Niin ja nyt pitäisi olla lukijapalkki sivun alakulmassa. Siinä vähän kesti kun ei olla mitään tekniikan ihmelapsia...

    VastaaPoista